Fogyjunk pónival

Hiszik vagy sem, a pónilovaglás fogyaszt. Fogyaszt a rendes lovaglás is(nem mintha a póni rendetlen lenne), de nem ennyire. Több megfigyelő is megerősítette, hogy a pónilovaglástól sokkal fáradtabbak lesznek és sokkal komolyabb az izomláz is. Erre keresem a választ következő bejegyzésemben. Mármint hogyan és mennyire fogyaszt a pónilovaglás.

Az tény hogy a felhasznált kalória egyenesen arányos a mozgás energia szükségletével. Megerőltető munkában sokkal több kalóriát égetünk el, mint egy könnyebb munkában. A lovaglás sajnos nem a legmegerőltetőbb sport ez igaz, de állítom hogy pl. a vitorlázást kenterbe veri( stílusosan szólva). A könnyű ügetést tartom én a legalakformálóbb lovas edzésnek na meg a tanügetés kengyel nélkül, de azt pónin minek ha már egyszer megtanult az ember tanügetni, ne terheljük szegény pónihátat ezzel.

Tehát a könnyűügetés a leghatásosabb a pónin végzet munkából és kettőnk összesített tapasztalata az, hogy bármennyire is hajtod magad pl. heti 4-5 edzés egy nagylovon(1-1,5 órás) fel sem érhet egy póni edzéssel, ahol a póni mozgásából adódik a különbség, nevezetesen hogy kisebbet mozdul el függőlegesen a háta és ezért a nyeregből való kiemelkedéshez nagyobb derék mozdulatra van szükség, mint egy nagy lovon (és ez a vádlira is igaz). Mind a ketten akik lovagoljuk a pónit, életvitel szerűen lovagolunk min heti 4x de jobb időkben akár többször is, tehát nem az edzetlenség okozta hogy iszonyat izomlázzal küzdöttünk az első időkben, és erre csak akkor jöttünk rá, mikor nemrég erre terelődött a szó, hogy "jé...te is?"

 A lovaglás egyébként 360 kcal/óra, csak becsülni tudom hogy ugyanez pónilovon 450 kcal lehet, esetleg mégtöbb.

Összegezve a tapasztalatokat elmondhatom, hogy a pónilovaglás fogyaszt, és jobban fogyaszt mint a rendes a lovaglás nagylovon. Igazi derék, fenék és vádli gyilkos :).

Pónira fel az izmos derék-has-csípőért!