Igénytelen mint egy póni

Az fentebb idézet mondat sok lovastársam szájából elhangzott már. De lássuk csak van-e valóság tartalma. Tényleg igénytelenek-e a pónik a szó jó értelmében, tehát a környezeti és emberi hatásokkal szemben ellenállóbbak-e mint nagyló társaik?

5240922058_6d7e9ac884_b.jpgforrás: https://www.flickr.com/photos/mattnstuff/5240922058/

Elég csak megnézni a pónik eredetét, és máris rájövünk hogy bár a pónik remekül tenyészthetőek, valójában egy igazi őslóval állunk szemben.

Maga a póni szó jelenleg csak annyit jelöl hogy az adott ló nem éri el a 148cm-es marmagasságot, régebben azonban a ló eredetét is hivatott jelölni. Nagyon jól fogalmazza meg dr. Mihók Sándor a Póniló c. könyvében:

 "A pónik eredete a jégkorszak őslovaira vezethető vissza. 
Főleg zord klímájú, fejlődésükre nézve hátrányos környezetben éltek. A pónifajták általában szigeteken alakultak ki, és területi elszigeteltségük miatt, gyakran erősen beltenyésztettek lettek. 
Ma is ismeretek emberi beavatkozás nélkül, teljesen vadon élő póniménesek mint például az Anglia délnyugati részén élő exmoorpóni, vagy a new forest póni, dülmen póni. A pónik mindegyik fajtája szilárd szervezetű, egészséges, nagy ellenálló képességű, erős csontozatú. 
Kiemelkedően hosszú (25 - 35 év) élettartamúak, jó termékenyülők és évente rendszeresen csikózók.
Marmagasságukhoz, tömegükhöz viszonyítva nagy teljesítményre képesek. Meglepő a vonóerejük, 
kitartásuk és állóképességük.
Külső megjelenésükre jellemző a zömök alkat, a dús sörény,- üstök,- és farokszőrzet.
Télen mackószerű, hosszú szőrt növesztenek." 

Tehát azok a lovak akik ilyen ősökkel rendelkeznek hihetően jobb teherbírásúak és alkalmazkodóbbak mint nagyló társaik. Bár azt is hozzáteszi a szerző hogy manapság teljesen megváltozott a póniló fenotipusa a tenyésztői beavatkozásnak köszönhetően. Egyik posztomban én is tettem Zafírról képet, és több ember is megkérdezte hogy biztosan nem nagyló-e Zafír. Igen mert a testalkata, arányai teljesen nagylóé, csak a mérete nem. 125cm marmagasságával kicsit magasabb póninak számít.

A pónik igazi hazája Anglia, bár manapság már nem csak ott találhatóak, azt azért érdemes megemlíteni, hogy ha vadlovakat akarunk találni, nem is kell olyan messze mennyi. Itt van mindjárt a szomszédban, Anglia déli részén. Valódi hamisítatlan vadlovak, vadpónik vágtatnak a természetben.