Kötelező a kobak

Az már kiderült egy korábbi posztomból hogy II. Erzsébet nem visel kobakot, de mi a helyzet a magyar lovas társadalommal? Vesszük-e a fáradtságot, hogy a lovascuccunkba bedobjuk a kobakot és fel is vegyük mielőtt pályára vagy terepre mennénk? Vagy úgy gondoljuk, ez csak a kezdőknek való és messziről virít a fejünkről hogy kezdők vagyunk ha kobakot veszünk fel? Én személy szerint szeretem a kobakot. Azt a hagyományos fekete bársony kobakot masnival a tarkóján. Olyan békebeli időket idéz, mikor a lovaglás még egy tényleg úri sport volt, ahol mindenki aki lóra szállt úrként és úrhölgyként viselkedett, nem csak azért mert volt rá pénze hogy lovagoljon.

Sok sok évvel ezelőtt elvétve láttunk versenyeken kívül kobakban lovagló embereket. Ma azért már kevesebb lovas lovagol kobak nélkül, mint kobakban szerencsére. Sajnálatos viszont, hogy a komoly baleseteknél mindig kiderül, hogy az illető nem viselt kobakot. Hagyományosan fekete színű a lovagló kobak, ami eléggé szívja a meleget és a napfényt magába, tehát nyáron meglehetősen meleg viselet, de ha hozzávesszük hogy pl. véd az uv sugárzással szemben, akkor már nem is annyira elviselhetetlen. És a masni...hát az kell :) de sajnos egy év alatt kb le is szakad és csúny aragsztó nyom marad utána, amit persze nem lehet eltűntetni.forrás:www.crosscountrystyle.co.uk

Egy jó kobak 5 ponton rögzített, jól párnázott belül és a koponya minél nagyobb részét képes lefedni a fej mozgásszabadságának meghagyásával. Ez azt jelenti, hogy a tarkó részen a kobak kialakításakor fontos szempont a fej oldal irányú és függőleges elmozdulása. Jelenleg a kobakok ára 2500-250000 forintig terjed. Az alsó kategóriás kobakok kialakításakor kisebb szerepet játszott a kobak esztétikai megjelenése, hogy finoman fogalmazzunk. A kedvencem a fröccsöntött és porral beszórt művelúr kobak ami már tényleg a legalja. De a bársony kobakok pl 5000 forinttól már kaphatóak a Decathlonban. Aztán ott vannak a különböző versenyezőknek kifejlesztett darabok, ezek már sokkal inkább a dizájn felé veszik az irányt, nem mellesleg pedig megbízható jó kis darabok.

forrás:www.olddairysaddlery.co.uk

 

Aztán ezek a kobakok még növelik a minőséget és a szépséget (uvex, harry hall,...)

A gyerek kobakok széles skáláját jól érzékelteti hogy külön van pónilovas gyerkőknek és külön nagylovas gyerkőknek, természetesen itt is szigorúan szín szerint válogatva .

forrás:www.equestrianperformance.co.uk

A legislegis számomra, a Casco gyártmányú kobakok. Nem biztos hogy felvenném, még akkor sem ha nem lenne méregdrága :)

 forrás:www.fishpond.com.au

és természetesen kemény szállító zsák is jár hozzá: 

A kedvencem tőlük:

forrás: www.schlaupferd.de

 

Hát nem csini? Mítosz ihlette a modellt: hős görög Argus legendája. Argus bátor őrként volt jelent a mitológiában, és halála után Héra, Zeusz felesége megteremtette a pávára a tollát, hogy mindig Argus vigyázó szemeire emlékeztessenek. 

A kobakon 250 eredeti Swarovski kristály van hímezve. A gyár nem is messze tőlünk: Satu Mare-ban van.