Izzasztó helyzet

Sziasztok itt újra én!

Mai posztom témája a jó izzasztó, más néven nyeregalátét. Tegyük fel, hogy megvan a megfelelő nyereg és kantár(amit szerintem nehezebb megtalálni mint a jó nyerget a lóhoz, de ez az én véleményem), minden kiegészítő szintén megvan, de szeretnénk az új nyereghez egy jó izzasztót. Először is meg kell nézni, mekkora a nyergünk. Bár a nyergeket colban mérik, mármint az ülőfelületet, de számunkra elég csak az, hogy full(nagyló) vagy póni(pony) esetleg cob méret. A cob a full és a póni közti átmenet, nemrég jött divatba, talán hogy még több mindent el lehessen adni.

lovakalma.gportal.hu

A szín lényegében tökmindegy, bár jobb sötétebbet választani és a lovunk színéhez passzolót, mert az izzasztó színe határozza meg a ló küllemét legjobban(persze nyergelve értem). Ehhez választ az ember aztán ínvédőt, nyeregpárnát, fülvédőt etc. Na jó ez teljesen lópimpelés kategória. ha versenyre megyünk esetleg hófehér is szóba jöhet, egyébként tartózkodjunk tőle, mert már a koszos kéz lenyomata is meglátszik rajta elsőre.

Vastagot, vagy vékonyat. Ez attól függ, mennyire izzadékony a lovunk. Az enyém iszonyatosan, tehát a vastagot választom, ne legyen a bőr nyergem csurom víz a terep végére. Akinek nem ennyire izzadós, esetleg választhat vékonyat is, azt tisztítani sokkal egyszerűbb mint a vastagot, hipp-hopp megszárad még télen is.

Ha vékonyat választottunk még mindig vehetünk hozzá nyeregemelőt, nyeregpárnát, nyeregakármit, ami szintén a ló háta és a nyereg alja közé kerül.

Vannak ezek a zselés párnák, talán ezeknek van a legtöbb értelme, főleg érzékeny, esetleg feltört marú lovaknál.

www.aranypatkoszeged.hu

A nyeregalátét legyen bujtatós, a felrántószíjjaknál és a hevedernél is. Mindent mindig csatoljuk be, bújtassuk be. Ahogy az egykori tanárom mondta: a bújtatók azért vannak hogy bújtassunk. Ez persze a hevederekre, szíjjakra is vonatkozik természetesen.

A nyeregalátét lehet szabott(nyeregalakú) vagy négyszögletes, mint az első képen. Ez mindenkinek saját ízlésére bízom hogy melyiket választja. Egy szabott nyeregalátéttel talán kevesebb a baj, mert nem látszik ki, könnyebb a nyeregtartóra feltuszkolni. Azonban már nem divat. Talán majd egyszer megint az lesz. Persze ez senkit se tartson vissza hogy ilyet vegyen.

A jó nyeregalátét tehát elsősorban kényelmes a lónak, kényelmes nekünk(kezelni) és nem utolsó sorban esztétikus. Kérek mindenkit tartózkodjon pl ezektől:

vagy ezektől:

Ha úgy gondolod nem tudsz dönteni neked vagy lovadnak melyik lenne megfelelő, nagyon szívesen segítek neked, csak írj!

 

Következőekben a kantárok jönnek, készüljetek!